21 Δεκ 2014

Εστεργκόμ - Ουγγαρία


Βόρεια της Βουδαπέστης, κατά 40 χλμ. βρίσκεται το Εστεργκομ το οποίο εκπροσωπεί τη ρωμαϊκή περίοδο της Ουγγαρίας γιατί μέχρι εδώ ήταν τα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το Βίσεγκραντ  που εκπροσωπεί την Αναγέννηση.  Βίσεγκραντ σηµαίνει «ψηλό φρούριο» και αναφέρεται για πρώτη φορά σε λατινικά αρχεία το 1009. Οι Μογγόλοι κατέστρεψαν το πρώτο φρούριο στις επιδροµές του 1241-1242, ενώ αργότερα ο βασιλιάς Στέφανος – πρώτος βασιλιάς της Ουγγαρίας – ίδρυσε ένα δικαστικό κέντρο µε µια εκκλησία χρησιµοποιώντας τα ερείπια του ρωµαϊκού φρουρίου. 
Η πόλη βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Δούναβη, ο οποίος είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Ουγγαρίας και Σλοβακίας.

Έχει  φρούριο που χτίστηκε το 330 µ.Χ. από τους Ρωμαίους κατά τη βασιλεία του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αποτέλεσε σημαντικό σηµείο στην αµυντική γραµµή του ∆ούναβη. 

Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, από τον 10 έως τον 13 αιώνα. 
Εδώ βρίσκεται έχει την βασιλική, έδρα του Αρχιεπισκόπου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της χώρας, που χτίστηκε από το 1822 ως το 1869.
Μέχρι το 1976 ήταν ο μεγαλύτερος ναός της Ευρώπης, τώρα είναι η 18η στον κόσμο σε μέγεθος εκκλησίας. Εχει μεγάλες αψίδες και το ύψος του μεγάλου της τρούλου είναι 71,5 μέτρα, ενώ το ιερό είναι έργο του Μικελάντζελο Γκριγκολέτι. 
Έχει δε την μεγαλύτερη σε ζωγραφική εικόνα που απεικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου, φτιαγμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο, σε κομμάτι καμβά μονοκόμματο διαστάσεων 13,5 χ 6,6 μέτρα. Ακριβώς από πίσω έχει τεράστια κρύπτη που κτίστηκε με παλιό Αιγυπτιακό στυλ το 1831, είναι ο τόπος αναπαύσεως αρχιεπισκόπων.
Το θησαυροφυλάκιό της φιλοξενεί μερικά αριστουργήματα της μεσαιωνικής χρυσοχοΐας, αλλά και υφάσματα και εκκλησιαστικά άμφια. Πίσω από τη Βασιλική υψώνονται τα παλαιά τείχη και οι πολεμίστρες, ό,τι απέμεινε από το κάστρο. 

Το σηµερινό φρούριο χτίστηκε από τον βασιλιά Μπέλα 4ο. Η Ακρόπολη είναι τµήµα του φρουρίου και χτίστηκε ξανά σε αναγεννησιακό στιλ από τον βασιλιά Ματίας µαζί µε το παλάτι.