26 Απρ 2015

Γαλλική φρεγάτα Ερμιόνη


Για τη Βοστώνη σάλπαρε το πλοίο Ερμιόνη, πιστό αντίγραφο της ιστορικής γαλλικής φρεγάτας που ήταν σύμβολο της γάλλο – αμερικανικής φιλίας κατά τον 18ο αιώνα. Το ταξίδι της θα έχει διάρκεια 40 ημερών και θα φτάσει στην Νέα Υόρκη στις 4 Ιουλίου ημέρα της Ανεξαρτησίας. Στην συνέχεια θα ταξιδέψει προς την Βοστώνη που θα φτάσει στις 9 Αυγούστου.
Κυβερνήτης του σκάφους είναι  Γιάνν Κάριου, ο οποίος αναφέρει,  ότι δεν είναι εύκολο να κυβερνηθεί, το πλοίο αυτό μια που διαθέτει κατάρτια και πανιά του 18 αιώνα αλλά και 32 κανόνια, με συνολικό βάρος 1000 τόνων. 
Τότε το 1780 ήταν ένα ισχυρό πολεμικό πλοίο 65 μέτρων ταχύτατο για την εποχή του, αλλά και το καμάρι του Γαλλικού ναυτικού. Το  πλήρωμά του το αποτελούσαν 200 άνδρες τότε, ενώ τώρα για λόγους ασφαλείας, μόνο 79 ναύτες, το δε εν τρίτον αυτών είναι γυναίκες.
Για να κατασκευαστεί χρειάστηκαν 17 χρόνια η νέα Ερμιόνη και στοίχησε 26 εκ. ευρώ. Έχεις 25 χιλιόμετρα σε μήκος τα σχοινιά, τα δε πανιά καλύπτουν επιφάνεια 2200 τετ. μέτρων.
Τα πανιά ξαναφτιάχτηκαν στην Γαλλία γιατί ήταν εύκολο να βρεθεί το κατάλληλο υλικό.
Κυβερνήτης  της αυθεντικής Ερμιόνης που έφτασε στις 28 Απριλίου το 1780 στο λιμάνι της Βοστώνης ήταν ο Ζιλμπέρ ντι Μοτιέ, γνωστός και ως μαρκήσιος Λαφαγέτ,  ο οποίος ανακοίνωσε  ότι η Γαλλία θα προσέφερε τη βοήθειά της στους Αμερικανούς που μάχονταν για την
 ανεξαρτησία από τους Βρετανούς.
Λέγετε ότι ο Λαφαγέτ ήταν το εργαλείο που χρησιμοποίησε ο πρεσβευτής Βενιαμίν Φραγκλίνος για να πείσει τον Λουδοβίκο Ιστ' της Γαλλίας να στείλει στην Αμερική ένα εκστρατευτικό σώμα 400 ανδρών.