13 Σεπ 2017

Πύλος


Ναυαρίνο ή Πύλος είναι πόλη της δυτικής Πελοποννήσου στις ακτές του Ιονίου. Το λιμάνι της Πύλου θεωρείται το ποιο ασφαλές αγκυροβόλιο της Μεσογείου λόγω της νήσου Σφακτηρίας, που φράσει τον όρμο. Στη πλατεία της πόλης υπάρχει το μνημείο των Τριών Ναυάρχων (Κόδριγκτον, Δεριγνύ, Χέυδεν) που έλαβαν μέρος στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου, στις 8 Οκτωβρίου του 1827. Ήταν η τελευταία σημαντική ναυμαχία που έγινε με κανονιοφόρα ιστιοφόρα σκάφη, μοναδική με τόσα πολλά πλοία και τέτοια δύναμη πυρός, σε τόσο μικρό χώρο. Οι στόλοι των τριών συμμαχικών δυνάμεων βρετανών, γάλλων και ρώσων, αν και υστερούσαν αριθμητικά μπροστά στον οθωμανικό και αιγυπτιακό στόλο, κατάφεραν να υπερισχύσουν και να τον καταστρέψουν, δια της πειθαρχίας, της άρτιας εκπαίδευσης και της πείρας σε θαλάσσιο πόλεμο. Μετά την ναυμαχία αυτή αναγκάστηκε η  οθωμανική  κυβέρνηση  να παραχωρήσει αυτονομία στους Έλληνες. 

Δυτικά από την πόλη δεσπόζει το  Νεόκαστρο, που βρίσκετε στο πέρασμα πάνω από το φυσικό λιμάνι της Πύλου. Χτίστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς Τούρκους, που το κράτησαν για περίπου 100 χρόνια. Αργότερα το κατέλαβαν οι Βενετοί από το 1686 έως το 1715, ύστερα κατελήφθη από την εξέγερση των Ορλωφικών έως το 1770. Η τελική απελευθέρωση του έγινε μετά την ελληνική επανάσταση του 1821 και την παρουσία πλέον  γαλλικού εκστρατευτικού σώματος.  Στον περίβολο χώρο του, βρίσκονται ο ναός του Σωτήρος  (πρώην τζαμί), 

ο στρατώνας του στρατηγού Maison (του εκστρατευτικού γαλλικού σώματος), που φιλοξενεί μέρος του αρχαιολογικού μουσείου και το κτίριο του Πασά που έχει θεματική έκθεση «Ναυάγια» και ευρήματα από αυτά.
 Η ακρόπολη του κάστρου τέλος αποτελείται από έξι πύργους
2 σχόλια:

 1. Είναι μιά περιοχή που πάντα ήθελα να επισκεφθώ αλλά δεν έτυχε!
  Χάρηκα την όμορφη ξενάγηση μέσα από τις υπέροχες οι φωτογραφίες σου!!!!
  Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξόχως ενδιαφέρουσα περιήγηση.
  Πολύ ωραίο και το φωτογραφικό υλικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για τα σχόλιά σας