8 Ιουν 2019

Μπιαρίτς - Γαλλία


Το Μπιαρίτς είναι πόλη της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στη περιοχή των Ατλαντικών Πυρηναίων. Έχει ακτογραμμή 4 χιλιομέτρων, στον Βισκαϊκό κόλπο και είναι κοντά στα σύνορα της Ισπανίας. 






Το λιμάνι ήταν παλαιά φαλαινοθηρικό, γιατί από τον 12ο αιώνα, το Μπιαρίτς ήταν ψαροχώρι με βασική απασχόληση των ψαράδων το κυνήγι φαλαινών. Το οικόσημο της πόλης  είναι μια φάλαινα κάτω από μια βάρκα με πέντε ψαράδες, ο ένας εκ των οποίων ετοιμάζεται να της πετάξει το καμάκι. Πάνω του είναι γραμμένο: "Aura, sidus, mare, adjuvant me", δηλαδή "Ο αέρας, τα αστέρια και οι θάλασσες με βοηθούν". 



 Από τα μέσα του 18ου αιώνα, οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι ο αέρας του ωκεανού στο Μπιαρίτς είχε θεραπευτικές ιδιότητες, συστήνοντας δε στους ασθενείς τους ότι η παραμονή στην παραλία θα βοηθούσε τη θεραπεία της ασθένειάς τους. Έτσι, η πόλη άρχισε να μετατρέπεται σε λουτρόπολη.  Η αυτοκράτειρα Ευγενία, αποφάσισε να κάνει στην πόλη, την παραθεριστική κατοικία της έτσι το 1854, δημιουργήθηκε η Βίλα Ευγενία, δώρο του Αυτοκράτορα Ναπολέοντα ΙΙΙ στη σύζυγό του. 


Σήμερα  η βίλα είναι ξενοδοχείο πολυτελείας. Από τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται όλοι οι εστεμμένοι της Ευρώπης και η πόλη γίνεται "η βασίλισσα των παραλιών και η παραλία των βασιλιάδων".   
Με θέα το παλιό λιμάνι δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Ευγενίας, είναι σε στιλ νεογοτθικό με γκρίζες πέτρες. Η κατασκευή της διήρκεσε από το 1898 έως το 1903. Πριν από αυτήν βρισκόταν το εκκλησάκι της Notre-Dame-de-Pitié.  















Στην πόλη αυτή ήρθαμε για να  δούμε τα πολλά της αξιοθέατα αλλά και να πατήσει ο καταπληκτικός φωτογράφος μας στα νερά του Ατλαντικού. 





Συνεπαρμένος από την απέραντη ανοικτή θάλασσα δεν υπολόγισε την παλίρροια που έφτανε σταδιακά κοντά του και κατάφερε να βρέξει τα ρούχα του. Η φωτογραφική του μηχανή όμως γλύτωσε. 



Ατενίζοντας την απέραντη θάλασσα, το άλλο πρωί.











Είδαμε τον βράχος της Παναγίας που είναι ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης του Μπιαρίτς. Έγινε με πρωτοβουλία του Ναπολέοντα ΙΙΙ. Το 1865 εγκαταστάθηκε εκεί ένα άγαλμα της Παναγίας. Η παλιά ξύλινη πεζογέφυρα αντικαταστάθηκε το 1887 με μια γέφυρα των εργαστηρίων Άιφελ, που ήταν επικίνδυνη με άστατο καιρό. 



Από την κορυφή αυτού του βράχου υπάρχει θαυμάσια θέα προς τον κόλπο της πόλις, τη μεγάλη παραλία, την ακτή των Βάσκων, τα Πυρηναία, αλλά και το φάρο στο ακρωτήριο του Σεν-Μαρτέν, που ξεκίνησε η κατασκευή του το 1830 και τελείωσε δύο χρόνια μετά.